Baranya-Tégla Kft. | 7624 Pécs, Budai N. A. u. 1. | Tel: +36 30 947 2021 , +36 30 411 0491

Rendkívüli készletkisöprési akció!

 

 

Nagyméretű tömör tégla (30x15x9 cm)

200 Ft/db+ÁFA áron, a készlet erejéig kapható.

 

A tégla hanggátló tulajdonságokkal is
rendelkezik.

Érdeklődni a 30/9472021-es telefonszámon lehet.


A tégla története

A tégla egyike a legrégebbi építőanyagoknak, története egyidős a civilizációéval. Az agyagtéglát már Kr.e. 10000 évvel ismerték. A sajtolt téglát később, az ókori Mezopotámiában kezdték el alkalmazni. A legjelentősebb mérföldkő mégis az égetett tégla megjelenése volt Kr.e. 3500 körül.

Az égetett tégla ellenálló, ez tette lehetővé tartós szerkezetek megépítését, ahol erre korábban nem volt mód.

A római kori építészet legnagyobb alkotásai is téglából készültek. Bizánc tovább finomított a római téglagyártáson. Többek között így épült meg a Hagia Sophia épületegyüttese.

A kínaiak olyan gyártási eljárásokat dolgoztak ki, amelyek ellenállóbbá és szilárdabbá tették a téglát.E tudásukkal kecses pagodákat építettek a nagyfal mellett.

A 13. századra a tégla a világon mindenhol elterjedt. A 17. századig a technika európai fejlődése a téglagyártás módszereit is megváltoztatta. A termék olcsóbb lett, a szegényebb rétegekhez is eljutott. A 18. században új eljárásokat dolgoztak ki, amelyek lehetővé tették a tégla nagy mennyiségű, hatékony előállítását. A 19. századra a gépesítés bevezetésével az ipari és üzleti létesítmények közkedvelt építőanyaga lett, de belőle épültek a neogótika és a korai felhőkarcolók szellemesen ötletes alakzatai is.

A 20. századra a téglagyártás addig soha nem látott méreteket öltött. Újfajta termékek kerültek piacra, új eljárásokat dolgoztak ki, amelyek révén a téglát a korábbinál is ötletesebben és újszerűbben lehetett felhasználni.

   


(A tégla világtörténete - James W. P. Campbell könyve, Will Pryce fotóival Kossuth Kiadó, 2004)

Copyright © 2016 | Baranya-Tégla Kft.